2019-11-12 12:12:20• hírek • Bede Emőke

Az RMDSZ Szatmár megyei elöljárói pozitívan értékelték az államfőválasztás eredményeit

Rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze kedden délelőtt a Szatmár megyei RMDSZ, melynek során a szövetség megyei, illetve városi vezetője értékelte ki a november 10-én lezajlott államfőválasztást, különös tekintettel a Szatmárnémetiben, illetve a megye más településein elért eredményekre.

A sajtó képviselőihez elsőként a Romániai Magyar Demokrata Szövetség megyei elnöke, Pataki Csaba szólt. Mint kiderült, a párt számottevően több szavazópolgárt mozgatott meg, mint öt évvel ezelőtt: Szatmár megyében több mint 5 ezerrel, Szatmárnémetiben pedig kb. 2 ezerrel többen szavaztak a párt által indított jelöltre, mint 2014-ben. Ez az eredmény már csak azon oknál fogva is kiemelkedőnek számít, hogy összességében véve vasárnap 20 ezerrel kevesebb állampolgár járult az urnák elé - fejtette ki Pataki.

 

A pártelnök emellett azt is elárulta, hogy Szatmár megye 27 területi-adminisztratív egységében Kelemen Hunor volt az abszolút befutó, legalább további 20-ban sikerült a második vagy a harmadik helyen zárni, és legfeljebb 5 olyan önkormányzat van megyénkben, ahol a párt jelöltje egyetlen pecsétet sem kapott. Pataki szerint ennek oka abban keresendő, hogy Kelemen Hunor azon kevés jelöltek egyike volt, akik több alkalommal is államfőjelölti vitán vettek részt, illetve e nyilvános vitáknak köszönhető az is, hogy a párt jelöltje a Kárpátokon túl is szerzett 18 ezer szavazatot. Ami az államfőválasztás első fordulójának lebonyolítását illeti, a párt megyei elöljárója elégedettségét fejezte ki, illetve megköszönte mindazoknak a polgármestereknek, alpolgármestereknek, helyi tanácsosoknak, önkénteseknek, akik hozzájárultak a voksolás zökkenőmentes lefolyásához, és voksolásra biztatták a lakosságot.



Ezt követően Kereskényi Gábor, a párt városi elnöke vette át a szót. Elmondta: a 2014-es államfőválasztáshoz képest kb. 2000-rel többen, összesen 9920-en szavaztak az RMDSZ-re Szatmárnémetiben, mely nem csak azt jelenti, hogy sikerült megtartani a párt stabil szavazóbázisát, hanem azt is, hogy sikerült érezhetően bővíteni azt. Kereskényi szerint ez már csak azért is örvendetes, mert Romániában tényleg nincsen valós esély arra, hogy a tulipános párt államfőjelöltje bekerüljön a második fordulóba. Tudják ezt nagyon jól a választók is, de megértették, hogy a Kelemen Hunor által kiemelt problémák, azaz az oktatás, az egészségügy, illetve a környezetvédelem kérdése valóban fontos, nem csak a magyar kisebbség, de az egész társadalom számára – szögezte le a városi szövetség elnöke. Zárszóként Pataki Csaba és Kereskényi Gábor megköszönték mindazon állampolgárok hozzájárulását, akik a vasárnapi választáson Kelemen Hunor nevére ütötték a pecsétet. 


Az államfőválasztás dobogósai Szatmár megyében: Klaus Iohannis - 41 734 szavazat (35,86 százalék), Kelemen Hunor - 30 513 szavazat (26,22 százalék), Viorica Dancila - 17 975 szavazat (15,45 százalék).


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: